top of page

Waarom worden mijn video's niet bekeken?

Vandaag een hele interessante want die luidt: “Video’s worden niet of nauwelijks bekeken”.

Interesse vul ons contactformulier in en we nemen z.s.m. contact met je op.


Rolf, die hebben we niet zelf bedacht, dat is eigenlijk wat we steeds vaker horen bij aanvragen die bij ons terecht komen dat ze zeggen, wij geloven best in video, de voordelen, in de effectiviteit, de efficiëntie maar om eerlijk te zijn: onze video’s worden nauwelijks bekeken.


Dat klopt en het heeft een aantal oorzaken!


Kan je er een aantal noemen?


Vanzelfsprekend. Laten we beginnen met de eerste, een hele belangrijke;

Op dit moment wordt er zo’n 750.000 uur per dag geüpload bij YouTube alleen al! Stel je even voor hoeveel dat is? 750.000 uur, dat is natuurlijk wereldwijd, maar tel al die andere kanalen bij elkaar op, het is gigantische veel.


Ok, als ik me dat ga voorstellen, dan zie ik voor me een Atlantische Oceaan, daar gooi ik één video in en dan hoop ik dat iemand hem vindt.


Exact dat is hem. Spot on. 

Dus feitelijk zonder SEO en SEA promotie kan je eigenlijk je doelgroep niet meer bereiken.

Je moet gewoon aan de bak met SEO en SEA!


Heb ik toch het idee dat vele dat een beetje een teleurstelling vinden. Die denken; nou ik maak een video en dan komen de klanten binnen wandelen. Maar dat is dus niet zo?


Nee want het heeft toch geen zin om een video te produceren

die gewoon niet bekeken wordt? Nee, dat is zinloos en zonde van het geld.


Zijn er nog meer redenen Rolf?

Ja, deze kunnen we niet vaak genoeg zeggen....”wij van WC eend video’s”… kap ermee het werkt niet!


Nee gewoon even in een video vertellen hoe goed je bent, dat slaat de plank volledig mis! Hoe harder jij vermeldt hoe goed je product of dienst is hoe harder de kijkers weg wandelen!


Waar ik het zeker met jou over wil hebben, ik noem het altijd de

12 geboden van Rolf, waaraan een video moet voldoen.


Dat is het niet, het is een checklist met de 12 productie-, SEO- en SEA-voorwaarden.

Die hanteren wij nu als wij een video produceren, dan kijken we of we hier aan voldoen.


Ik denk dat het wel interessant is om even snel, voor ons doen, snel er doorheen... dat is voor ons heel moeilijk omdat allemaal snel te doen, maar we doen dat wel.


Laten we beginnen met de eerste; een video moet relevant zijn. Als de video niet relevant is dan bereikt het de doelgroep ook niet, de doelgroep haakt af! Dus relevantie voor de doelgroep heel belangrijk


Interesse vul ons contactformulier in en we nemen z.s.m. contact met je op.


2e is doelstelling, wat wil je met je video bereiken? Wil je iemand uitnodigen, wil je leads genereren, wil je brand awareness realiseren? Kortom de doelstelling moet duidelijk zijn.


Niet geheel onbelangrijk; structuur, je deed het net zelf, in de eerste 10 seconden vertel je waar je video over gaat.

Dat is dus ook bij korte video’s echt heel belangrijk?

Heel belangrijk! En ook een intro, outro, muziekje er in, veel dynamiek, veel verschillende camerabeelden want dat is ook structuur.


Oké duidelijk. Storytelling niet geheel onbelangrijk!


Wat je net doet met die oceaan is eigenlijk storytelling.

Is een goed voorbeeld. Storrytelling wordt heel vaak vergeten bij opnames eigenlijk bij het produceren van video’s, allemaal losse stukjes, maar probeer er gewoon een groot verhaal van te maken vanuit je merk en produceer dat. Dat zet echt veel meer zoden aan de dijk.


Entertainment, beetje lachen doet wonderen en eigenlijk de volgende kan ik er bij betrekken: Dialoog i.p.v. monoloog!


Dat moet je even vertellen, want de meeste hebben een idee: ik heb een presentatie dus ik ga voor de camera staan: “Beste kijkers, welkom ik ga mijn product promoten”


Maar daar ben jij geen voorstander van?


Nee daar ben ik helemaal geen voorstander van en daarom doen wij het ook met z’n tweeën. Ook daar krijgen we commentaar op, mensen die zeggen ik vindt het gewoon leuk!

Het gaat erom dat de kijker het leuk moet vinden om naar te kijken.

Dat is het belangrijkste. Als je het alleen gaat doen verzand je al heel snel in “Wij van WC eend” dus doe dat niet!

Laat een ander vertellen dat je product of dienst goed is.


Duidelijk. Goede kwaliteit, zorg dat het er gewoon goed uit ziet


Heel belangrijk ga niet met je iPhone aan de slag! Dat werkt niet, voor grote bedrijven helemaal niet! Tuurlijk kan je af en toe wel eens een klein filmpje maken met je iPhone, maar zorg dat je producties echt professioneel zijn! Dat komt je merk ten goede!


De meeste hebben het altijd over beeld maar ik vindt juist het geluid ...


Ja, daar heb je helemaal gelijk in. Geluid is 70% van je productie!


Niet om aan te gluren, niet om aan te geluuuuuuren.


SEO elementen, heel belangrijk, zorg dat je de juiste tekst bij de video hebt, misschien dat je de SRT files moet gebruiken (dus de ondertiteling) en als het een goede video is maak er een pagina van binnen je eigen website , want ieder pagina verdient ook eigenlijk een video.


En schrijf je tekst uit, dan neemt Google je mee. Google doet niets met een video van 60 minuten, maar 10 video’s van 6 minuten zegt Google; dat is goed, dan krijg je daar uiteindelijk met SEO voordeel van


Interesse vul ons contactformulier in en we nemen z.s.m. contact met je op.


Videoteasers. Heb je een video van 5 minuten maak 2 a 3 teasers.

Voor deze video maken we ook 2 a 3 teasers, die plaatsen we op social media.


Dat moet je even toelichten, want dat snappen de meeste eigenlijk niet, die zeggen ik heb een video, die zet ik gewoon op LinkedIn...


Ja maar je wil geen video van 5 minuten door iemand zijn strot heen duwen. Want dat werkt niet. Mensen scannen, kijk maar naar mensen in de trein, ze scannen. Als je nou binnen wil komen zorg dat je een korte (teaser) video hebt en laat het over aan de kijker! Als de kijker zegt: “dit vind ik interessant”, dan gaat ie vanzelf kijken of gaat het later bekijken. Dus hou het kort.


Call to Action....hoe belangrijk is dat?


Nou ik kan je vertellen, dat is heel erg belangrijk maar ook een onderdeel wat eigenlijk een beetje onderschat wordt bij het maken van video’s toch?

Absoluut iedere video heeft een Call to Action nodig.

Dus er komt straks ook nog een Call to Action!


Promotie / SEA hebben we het net al over gehad. Zorg dat je uiteindelijk je teasers echt gaat promoten, zorg dat ze op de tijdlijn komen van je doelgroep.


En last but not least analytics en monitoring


Whoooeee eng.

Hoezo eng?

Nou ja straks werkt het niet wat dan?


Dan ga je een andere video produceren. Wij hebben het uitgetest. Doe je het alleen of met z’n tweeën dan heb je 2 keer zoveel kijkers.


Noem jij het maar.......Videocontent as a Service


Hoe toepasselijk. We zitten veel in de IT Branche. We hebben het hier getekend in een cirkel, Dat is eigenlijk een voort-durende cirkel. Ontzorgen van de klanten. Desnoods leveren ze alleen maar een onderwerp aan en een gesprekspartner dan kunnen wij de rest doen en dat spreekt mij bijzonder aan want we zien gewoon bij bedrijven dat dat steeds moeilijker wordt om ook die tijd vrij te maken om video’s te produceren. Het is niet zo dat het allemaal vanzelf gaat.

Het is echt produceren, creatie, redactie SEO, SEA, monitoren; kortom er zitten een aantal specialistische vakgebieden in.


Is dat een van de redenen dat het toch wel voor de meeste bedrijven zo is dat een video nauwelijks wordt bekeken; want het is toch een vak?


Ja, maar goed het is niet onmogelijk. Er zijn natuurlijk heel veel bedrijven die met video ongelooflijk groot zijn geworden. Daar zijn genoeg voorbeelden van. Maar goed, daarnaast zeggen wij ook je moet niet één video doen!


Dit vindt ik een heel belangrijk plaatje!

Dit zegt eigenlijk exact wat wij doen volgens de marketing funnel.

Zorg dat je periodiek video’s in je funnel gooit en dan kunnen wij tot aan de leads heel veel voor je betekenen. Op het moment dat jij deze goed opvolgt dan komt ook de engagement, dan komt ook die loyaliteit.


Dat is eigenlijk het mooie van deze strategie die we opgebouwd hebben, want wij waren ook op zoek naar continuïteit met onze klanten en eigenlijk wordt de samenwerking, het samensmelten van de kennis die wij hebben, samen met die van de klant, dat gebruiken we eigenlijk om de totale communicatie sterker te maken.


Dat klopt en ook de samenwerking tussen digital agency’s zoals wij dat doen, ook dat is weer een vak apart. Wij zijn heel sterk in het produceren maar door het allemaal samen te voegen krijg je Videocontent as a Service.


En daar zijn we voor. Ik zou wel kunnen begrijpen dat u zegt; daar wil ik meer van weten. Ik wil meer weten van welke soort producten hebben jullie dan die jullie maken in de studio of

hoe ziet Videocontent as a Service er dan uit, doe één ding...

Klik op de link in de tekst en dan leggen wij in een persoonlijk onderhoud, dat niet langer hoeft te duren dan een half uur, dan leggen wij de voordelen voor je uit en dat doen we ontzettend graag en we weten zeker dat het gezellig is en je gaat er ongelooflijk veel aan hebben.


Ik dankjewel voor je aandacht, ik hoop dat je er wat aan hebt gehad


Rolf het was weer een leuk gesprek en we gaan op naar de volgende.


Interesse vul ons contactformulier in en we nemen z.s.m. contact met je op.


154 weergaven
bottom of page